Sposób przygotowania:
Kruchy placek z pomarańczami
Mąkę przesiewamy na stolnice. Dodajemy 10 dag cukru , szczyptę soli , 1 jajko i 20 dagzimnego masła . Zagnieść ciasto. Uformować kulę i zawinąć w folie włożyć do lodówki na ok 30 minut. Pomarańcze sparzyć wrzątkiem i wytrzeć do sucha . Z dwóch pomarańczy otrzeć skórkę. 15 dag miękkiego masła utrzeć z resztą cukru na puszystą masę . Kolejno wbijać jajka . Dołożyć ser , śmietanę , proszek budyniowy i skórkę otartą z pomarańczy . Dobrze wymieszać . Blachę posmarować tłuszczem , oprószyć mąką . Spód blachy wylepić schłodzonym kruchym ciastem . Ponakłuwać widelcem . Na cieście rozsmarować masę serową . Piec 45 minut w temperaturze 175 stopni . Obrać pozostałe pomarańcze , usunąć białą wewnętrzną warstwę . Miąższ pokroić w plasterki . Na 20 minut przed końcem pieczenia na cieście rozłożyć plasterki pomarańczy. Wystudzone ciasto udekorować skórką pomarańczy .