jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Kruchy porzeczkowiec z bezą

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

To pyszne sezonowe ciasto z wykorzystaniem porzeczki. Jej orzeźwiający smak idealnie komponuje się ze słodką bezą i kruchym ciastem. Polecam:)

Kruchy porzeczkowiec z bezą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kruchy porzeczkowiec z bezą

CIASTO:

  • 250 gram mąki,
  • 120 gram masła 82% tłuszczu,
  • 50 gram cukru pudru,
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 5 żółtek

OWOCE

BEZA

  • 5 białek,
  • 180 gram cukru kryształu,
  • Szczypta soli,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 3-4 łyżki płatków migdałowych

Sposób przygotowania:

Kruchy porzeczkowiec z bezą

ETAP 1

Kruchy porzeczkowiec z bezą
na stolnicy umieszczamy składniki ciasta

CIASTO KRUCHE:
Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do niej pozostałe składniki. Składniki zagniatamy do uzyskania jednolitego ciasta.

ETAP 2

Kruchy porzeczkowiec z bezą
rozwałkowane ciasto podpiekamy około 20 minut

Gotowe ciasto wałkujemy i wykładamy nim dno przygotowanej blaszki. Dodatkowo ciasta nakłuwamy w kilku miejscach widelcem.

Tak przygotowane wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je około 20 minut w 180°C na lekko złoty kolor.

Między czasie przygotowujemy owoce i bezę.

ETAP 3

Kruchy porzeczkowiec z bezą
umyte owoce łączymy z mąką ziemniaczaną

OWOCE:
Owoce przepłukujemy i osuszamy. Osuszone łączymy w misce mąką ziemniaczaną.

ETAP 4

Kruchy porzeczkowiec z bezą
na koniec ubite białka łączymy z mąką

BEZA:
Białka przekładamy do miski. Dodajemy do nich sól i ubijamy. Do ubitych stopniowo dodajemy cukier. Gdy ten się rozpuści masę delikatnie łączymy z mąką ziemniaczaną.

ETAP 5

Kruchy porzeczkowiec z bezą
wyłożoną bezę posypujemy płatkami migdałowymi

Podpieczone ciasto kruche wyjmujemy z piekarnika. Na jego wierzch wykładamy owoce. Na owoce wykładamy bezę. Jej wierzch posypujemy płatkami migdałowymi.

Ciasto ponownie wkładamy do piekarnika. Temperaturę zmniejszamy na 170°C. Całość pieczemy kolejne 20 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączamy.

Ciasto pozostawiamy jeszcze w piekarniku na około 10 minut, by podsuszyć bezę. Gotowe wyjmujemy i studzimy.