Sposób przygotowania:
Kruchy porzeczkowiec z beząETAP 1
CIASTO KRUCHE:
Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do niej pozostałe składniki. Składniki zagniatamy do uzyskania jednolitego ciasta.
ETAP 2
Gotowe ciasto wałkujemy i wykładamy nim dno przygotowanej blaszki. Dodatkowo ciasta nakłuwamy w kilku miejscach widelcem.
Tak przygotowane wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je około 20 minut w 180°C na lekko złoty kolor.
Między czasie przygotowujemy owoce i bezę.
ETAP 3
OWOCE:
Owoce przepłukujemy i osuszamy. Osuszone łączymy w misce mąką ziemniaczaną.
ETAP 4
BEZA:
Białka przekładamy do miski. Dodajemy do nich sól i ubijamy. Do ubitych stopniowo dodajemy cukier. Gdy ten się rozpuści masę delikatnie łączymy z mąką ziemniaczaną.
ETAP 5
Podpieczone ciasto kruche wyjmujemy z piekarnika. Na jego wierzch wykładamy owoce. Na owoce wykładamy bezę. Jej wierzch posypujemy płatkami migdałowymi.
Ciasto ponownie wkładamy do piekarnika. Temperaturę zmniejszamy na 170°C. Całość pieczemy kolejne 20 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączamy.
Ciasto pozostawiamy jeszcze w piekarniku na około 10 minut, by podsuszyć bezę. Gotowe wyjmujemy i studzimy.
SylaUla
gusia1000