Sposób przygotowania:
Pleśniak z porzeczkami
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia do miski, dodać masło, cukier waniliowy, 0,5 szklanki cukru i żółtka, połączyć do uzyskania czegoś, co przypomina kruszonkę. 2/3 ciasta wsypać do tortownicy (28 cm) i ugnieść spód. Włożyć na 15 minut do lodówki.
Na tak przygotowany spód wyłożyć porzeczki. Białka ubić na sztywną pianę i pod koniec dodać szklankę cukru. Pianę wyłożyć na owoce, całość posypać resztą kruszonki.
Piec około 45 minut w temp. 190 stopni
Na tak przygotowany spód wyłożyć porzeczki. Białka ubić na sztywną pianę i pod koniec dodać szklankę cukru. Pianę wyłożyć na owoce, całość posypać resztą kruszonki.
Piec około 45 minut w temp. 190 stopni