jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Porzeczkowe brownie z kokosową nutą

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Połączanie czekolady i owoców zawsze się sprawdza. Najlepszym przykładem takiego ciasta jest intensywnie czekoladowe, słodkie brownie wykończone orzeźwiającą porzeczką. Duet doskonały, więc polecam !

Porzeczkowe brownie z kokosową nutą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Porzeczkowe brownie z kokosową nutą

SKŁADNIKI

  • 200 gram masła,
  • 200 gram gorzkiej czekolady,
  • 220 gram cukru pudru,
  • 3 jajka,
  • 135 gram mąki,
  • Około 1 i 1/3 szklanki czerwonej porzeczki,
  • 2-3 łyżki wiórków kokosowych

Sposób przygotowania:

Porzeczkowe brownie z kokosową nutą

ETAP 1

Porzeczkowe brownie z kokosową nutą
czekoladę rozpuszczamy z masłem

Owoce przepłukujemy i dokładnie osuszamy.
Masło rozpuszczamy z połamaną na mniejsze części czekoladą. Gotową masę lekko studzimy.

ETAP 2

Porzeczkowe brownie z kokosową nutą
jajka ubijamy z cukrem

Między czasie jajka delikatnie ubijamy z cukrem pudrem.

ETAP 3

Porzeczkowe brownie z kokosową nutą
ubite jajka łączymy masą czekoladową

Przygotowaną masę jajeczną łączymy z czekoladową masą.

ETAP 4

Porzeczkowe brownie z kokosową nutą
masę czekoladowa łączymy z mąką

Następnie całość łączymy z mąką

ETAP 5

Porzeczkowe brownie z kokosową nutą
kokos i porzeczkę wykładamy na ciasto

Tak przygotowane czekoladowe ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Jego wierzch wygładzamy. Następnie posypujemy je wiórkami kokosowymi oraz czerwoną porzeczką.

Gotowe ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je około 25 minut w 200°C.

Upieczone studzimy i podajemy.