Natalia Skóra

Natalia Skóra

Szef Kuchni
[Przepisów: 46]

Szarlotka z kremem waniliowym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne, kruche ciasto przełożone kremem waniliowym i jabłkami w galaretce - bardzo orzeźwiające i lekkie wbrew pozorom ;-)

Szarlotka z kremem waniliowym

Składniki:

Szarlotka z kremem waniliowym

Składniki na kruche ciasto:

Składniki na krem budyniowy:

  • 500 ml mleka 3.2%
  • 3 żółtka
  • 150 g cukru
  • 50 g skrobi kukurydzianej
  • ziarenka z ½ laski wanilii lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Składniki na krem waniliowy chantilly (crema chantilly):

  • 500 g śmietanki kremówki 30%
  • 500 g kremu budyniowego, przepis powyżej
  • 15 g żelatyny w listkach
  • 100 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Składniki na biszkopt:

  • 3 jajka (oddzielnie białka i żółtka)
  • 110 g drobnego cukru
  • 50 ml oleju roślinnego
  • 120 g mąki pszennej
  • 2 łyżki ciepłej wody

Składniki na prażone jabłka:

  • 1½ kg winnych jabłek, startych na grubych oczkach
  • cukier wg. uznania (można pominąć, jeżeli użyjemy słodszych jabłek)
  • 1 łyżka masła
  • ½ szklanki konfitury pomarańczowej
  • 1 galaretka o smaku pomarańczowym
  • 1 łyżka żelatyny

Sposób przygotowania:

Szarlotka z kremem waniliowym

Przygotowanie ciasta kruchego:

Wszystkie składniki przeznaczone na ciasto, umieścić na stolnicy i zagnieść. Ciasto podzielić na 2 części, każdą owinąć w folię i schłodzić w lodówce przez minimum 30 minut.

Po wyjęciu z lodówki rozwałkować na wielkość blaszki, po nakłuwać widelcem i piec przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Z drugą częścią ciasta postąpić tak samo.

Przygotowanie kremu budyniowego:

Żółtka utrzeć wraz z cukrem na puszysty krem, na samym końcu dodać skrobię kukurydzianą. Mleko zagotować razem z ziarenkami wanilii, zdjąć z palnika. Połowę mleka wlać do żółtek, wymieszać, po czym wlać je do pozostałego mleka.

Ugotować budyń i nakryć folią spożywczą, aby nie zrobił się kożuch.

Przygotowanie kremu waniliowego:

Żelatynę namoczyć i rozpuścić. W międzyczasie ubić śmietanę kremówkę, pod koniec ubijania dodać cukier.

Kiedy budyń będzie już zimny, dodać do ubitej śmietanki, na samym końcu dodać rozpuszczoną (przestygniętą, ale nie zastygniętą) żelatynę.

Przygotowanie biszkoptu:

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier. Dodać żółtka. W międzyczasie połączyć olej wraz z ciepłą wodą.

Dodać do masy jajecznej. Na samym końcu wmieszać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

Piec w temperaturze 180 stopni do tak zwanego suchego patyczka.

Przygotowanie prażonych jabłek:

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. W rondlu o grubym dnie rozprażyć starte jabłka, dodać ewentualnie cukier, kiedy zdecydujemy, że jest mało słodko. Dodać konfiturę, dalej podgrzewać. Zdjąć z ognia i dodać galaretkę w proszku, a także żelatynę.
Wymieszać, aż wszystko ładnie się rozpuści.

Przełożenie:

Ciasto kruche - prażone jabłka - krem chantilly - biszkopt - krem chantilly - prażone jabłka - ciasto kruche - posypać cukrem pudrem.