Sposób przygotowania:
Szarlotka z kremem waniliowymPrzygotowanie ciasta kruchego:
Wszystkie składniki przeznaczone na ciasto, umieścić na stolnicy i zagnieść. Ciasto podzielić na 2 części, każdą owinąć w folię i schłodzić w lodówce przez minimum 30 minut.
Po wyjęciu z lodówki rozwałkować na wielkość blaszki, po nakłuwać widelcem i piec przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Z drugą częścią ciasta postąpić tak samo.
Przygotowanie kremu budyniowego:
Żółtka utrzeć wraz z cukrem na puszysty krem, na samym końcu dodać skrobię kukurydzianą. Mleko zagotować razem z ziarenkami wanilii, zdjąć z palnika. Połowę mleka wlać do żółtek, wymieszać, po czym wlać je do pozostałego mleka.
Ugotować budyń i nakryć folią spożywczą, aby nie zrobił się kożuch.
Przygotowanie kremu waniliowego:
Żelatynę namoczyć i rozpuścić. W międzyczasie ubić śmietanę kremówkę, pod koniec ubijania dodać cukier.
Kiedy budyń będzie już zimny, dodać do ubitej śmietanki, na samym końcu dodać rozpuszczoną (przestygniętą, ale nie zastygniętą) żelatynę.
Przygotowanie biszkoptu:
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier. Dodać żółtka. W międzyczasie połączyć olej wraz z ciepłą wodą.
Dodać do masy jajecznej. Na samym końcu wmieszać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Piec w temperaturze 180 stopni do tak zwanego suchego patyczka.
Przygotowanie prażonych jabłek:
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. W rondlu o grubym dnie rozprażyć starte jabłka, dodać ewentualnie cukier, kiedy zdecydujemy, że jest mało słodko. Dodać konfiturę, dalej podgrzewać. Zdjąć z ognia i dodać galaretkę w proszku, a także żelatynę.
Wymieszać, aż wszystko ładnie się rozpuści.
Przełożenie:
Ciasto kruche - prażone jabłka - krem chantilly - biszkopt - krem chantilly - prażone jabłka - ciasto kruche - posypać cukrem pudrem.
SylaUla
Natalia Skóra
Dziękuję za piękne i miłe słowa!