jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Kruchy tort

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

ulubiony tort na większe okazje

Kruchy tort

Składniki:

Kruchy tort

 

  • 30 dag maki
  • 25 dag masła
  • 4 zółtka z ugotowanych na twardo jajek
  • 3 białka
  • 38 dag cukru pudru30 dag marmolady morelowej
  • 1 cukier waniliowy
  • 12 dag mielonych migdałów
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • migdały
  • suszone morele

 

Sposób przygotowania:

Kruchy tort
KRUCHE CIASTO:

Wyrobić mąkę z tłuszczem, żółtkami, mielonymi migdałami, 5 łyżkami cukru pudru oraz cukrem waniliowym. Włożyć na 30 minut do lodówki Podzielić ciasto na 4 cześci. Rozwałkować na dnie nasmarowanej tłuszczem tortownicy o srednicy 20 cm. Nakłuć widelcem. Piec kolejno 10-15 minut w temp. 200 stop. C. Ubić białka. Dodać 4 łyżki cukru pudru.. Wymieszać z 1/2 przetartej przez sitko marmolady. Posmarować trzy płaty ciasta , przykryć czwartym. utrzeć resztę cukru pudru i marmolady z sokiem cytrynowym. Posmarować tort. Udekorować migdałami i posiekanymi morelami.

Tagi:

jajko jajka mak