pioge7

pioge7

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 604]

Kruchy z czereśniami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

bardzo dobre ciasto robione co wakacje

Kruchy z czereśniami

Składniki:

Kruchy z czereśniami

 

  • CIASTO
  • pół kg mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szklanka cukru pudru
  • 4 żółtka
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • opakowanie cukru wanilinowego
  • 20 dag margaryny
  • POSYPKA
  • pół kostki margaryny
  • 3 łyżki cukru
  • 1 żółtko
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 25 dag mąki
  • DODATKOWO
  • 50 dag czereśni

 

Sposób przygotowania:

Kruchy z czereśniami
CIASTO: Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia. Przesiać przez sito na stolnicę. Zrobić w kopce mąki rowek wbić do tego żółtka, dać margarynę i cukier. Wyrobić z tego ciasto. Dodać na koniec śmietanę. Tak powstałe ciasto dać na brytfannę. Wydrylowane czereśnie dać na ciasto.
Roztopić margarynę. Dać do ostudzenia.
POSYPKA: Do naczynia wsypać mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Wymieszać. Wbić żółtko i wlać zimną roztopioną margarynę. Wyrobić ciasto (posypkę). Porwać po czereśniach. Piec 45 minut w 180 st. Posypać na koniec cukrem pudrem.

Tagi:

ciasto