gosia47-47

gosia47-47

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 849]

Kruchy z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Bardzo dobry placek, przepis dostałam od mojej szwagierki, ale ona robiła z innymi owocami. Ja postawiłam na dojrzałe w sadzie jabłka.

Kruchy z jabłkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kruchy z jabłkami

 

Sposób przygotowania:

Kruchy z jabłkami
Mąkę z proszkiem przesiać przez sito na stolnicę. Dodać żółtka, margarynę i zagnieść ciasto. Ciasto przełożyć na 20 minut do lodówki. Po tym czasie wyjąć i oderwać kawałek (nieduży). Większą część wyłożyć na wysmarowaną margaryną brytfannę i posypać bułką tartą. Jabłka, obrać ze skórki i zetrzeć na tarce, posypać cukrem i cynamonem. Wyłożyć na ciasto. Białka ubić, dodać cukier i wyłożyć na jabłka. Oderwany kawałek porwać na mniejsze kawałki i wyłożyć na bitą śmietanę. Piec ok. 45 minut w 180 st. Po wyjęciu oprószyć cukrem pudrem.
Kruchy z jabłkami
Na sam początek przygotować ciasto. Włożyć do lodówki.
Kruchy z jabłkami
Jabłka umyć, obrać ze skórki i zetrzeć na tarce
Kruchy z jabłkami
Ciasto wyłożyć na brytfanne, posypać bułką tartą, jabłkami i przykryć ubitą bitą śmietaną.
Kruchy z jabłkami
Mniejszą część ciasta rozrobić w malutkie kuleczki i powrzucac na ciasto. Piec.