Sposób przygotowania:
Kruche z jabłkami i brzoskwiniami
Ciasto: Makę przesiwamy na stolnice razem z proszkiem do pieczenia, mieszamy z cukrem, duzym nożem siekamy razem z margaryną, robimy dołek, wbiajamy jajka oraz dokładamy śmietanę. Chłodnymi dłońmi zarabiamy szybko ciasto. Dzielimy na dwie czesci, każda owijamy w folię i wkładamy min na godzinę do lodówki Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki, pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w plasterki, mieszamy z łyżeczką cynamonu. Brzoskwinie myjemy, osuszamy i kroimy w plasterki. Jedną część ciasta rozwałkowujemy i wykładamy na blachę o wym. 33x22 cm wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tarta. Wierzch ciasta oprószamy bułką tartą. Wykładamy jabłka a na górę brzoskwinie. Z drugiej płowy ciasta ogrywamy małe kawałki i rzucamy a na owoce. Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok 50 min. Wystudzone ciasto możemy posypać cukrem pudrem. Rady: Drugą połowę ciasto możemy włożyć do zamrażarki a nastepnie zetrzeć na wierzch na tarce o grubych oczkach.
edytaha