Sposób przygotowania:
Kruche z jabłkami
Jabłka obieramy z skórki ,wycinamy gniazda nasienne i kroimy w plasterki posypujemy cynamonem odstawiamy . Ja jabłek nie słodzę kupuje słodkie jeżeli są kwaśne posypujemy również cukrem Na stolnicę wysypujemy 1/2 kg mąki w dziurkę wbijamy 3 żółtka i 1 jajko .Dodajemy łyżeczkę proszku do pieczenia i pokrojoną margarynę i na koniec śmietanę .Kroimy ciasto nożem,dość długo aż się składniki połączą .Następnie wyrabiamy ręką ciasto i odstawiamy do lodówki na ok 1godzinę .Następnie dzielimy ciasto na pół .Jedną część rozwałkowujemy kładziemy na blachę nakłuwamy widelcem i układamy jabłka .Nakrywamy druga częścią nakłuwamy widelcem smarujemy białkiem pozostałym z ciasta i posypujemy cukrem zwykłym ,Pieczemy ok 40 min w 180 stopniach .Na koniec jak ciasto ostygnie pudrujemy cukrem pudrem .