Sposób przygotowania:
Kutia na bogato z rumem
Ziarna orkiszu zalewamy przegotowaną wodą, odstawiamy na całą noc.Do osobnej miseczki wrzucamy suszone daktyle, figi, śliwki pokrojone na drobniejsze części (jeśli są pestki to je wyrzucamy). Orzechy, migdały wkładamy do woreczka i młotkiem kruszymy na drobniejsze części (ale nie za drobne, to nie ma być proszek) na deseczce. Tak rozkruszone wrzucamy do tej samej miseczki. Dodajemy resztę bakali: rodzynki, żurawinę, papaję. Mieszamy i zalewamy rumem - w takiej ilości, aby alkohol pokrył całą zawartość, a zarazem nie było go ani trochę więcej. Przykrywamy miseczkę i również odstawiamy na całą noc.Po całonocnym namaczaniu ziarna orkiszu gotujemy w tej samej wodzie, około 3 godzin na średnim ogniu, co jakiś czas je mieszając i uzupełniając ilość wyparowującej wody - tak aby zawartość się nie przypaliła. Po tym czasie ziarna powinny stać się już odpowiednio miękkie - wrzucamy je na durszlak, przemywamy zimną wodą z kranu i przesypujemy do miski. Do tego wrzucamy bakalie, orzechy wraz z rumem z drugiej miseczki. Dodajemy jeszcze 4 łyżki maku, 3 łyżki miodu (jeśli miód jest skrystalizowany to rozpuszczamy go wcześniej w garnuszku na niewielkim ogniu i dodajemy płynny) oraz sok z połówki pomarańczy. Wszystko starannie, porządnie mieszamy. Całość jeszcze przekładamy do dużego durszlaka i nad zlewem, lekko jeszcze mieszamy - tak aby odsączyć z nadmiaru płynów. Ostatecznie przekładamy do naczynia, najlepiej takiego, w którym będzie podane już później oficjalnie na stole. Wyrównujemy wierzch,. Przykrywamy folią spożywczą i wkładamy na kilka godzin do lodówki. Po tym czasie wyciągamy na stół i częstujemy rodzinę, bądź gości - smacznego!