SUPERPRZEPIS

Kutia w cieście

         
ocena: 5/5 głosów: 4
Kutia w cieście Więcej zdjęć (5)

Taka kutia w cieście, po prostu palce lizać

Składniki:

Kutia w cieście

 

 

  • Kutia -1 puszka
  • mąka szymanowska -0,5 kg
  • drożdże -100 g
  • mleko -0,5 szkl
  • masło lub margaryna -150 g
  • jajka -2 szt
  • białko -1 szt
  • sól -szczypta
  • cukier-100 g
  • cukier puder do posypania

 

 

Sposób przygotowania:

Kutia w cieście
Drożdże rozmieszać z ciepłym mlekiem.
Następnie dodać mąkę, jajka, szczyptę soli, cukier i masło, wyrobić gładkie ciasto, pozostawiając do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi swą objętość, podzelić je na 2 części.
Ciasto przełożyć na stolnicę, wysypaną mąką, rozwałkować ciasto na prostokąty.
Kutię podzielić na 2 części, tak aby posmarować nią 2 placki.
Ciasto zwinąć ciasno w rulon, przełożyć na wysmarowane tłuszczem wąskie blaszki.
Białko roztrzepać widelcem, posmarować ciasto.
Piec w 180 stop.przez 40 minut.
Upieczone ciasto wyjąć, ostudzić, posypać cukrem pudrem.
Kutia w cieście
Drożdże zostały rozmieszane ciepłym mlekiem, zostaną dodane pozostałe składniki
Kutia w cieście
Ciasto drożdżowe położone w ciepłym miejscu, podwoiło swoją objętość
Kutia w cieście
Ciasto drożdżowe zostało rozwałkowane, nałożona została na ciasto kutia z puszki
Kutia w cieście
Ciasto upieczone, pachnące i gotowe do spożycia, obsypane cukrem pudrem