gosia47-47

gosia47-47

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 849]

Kruchy ze śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Sezon na śliwki więc w moim domu oczywiście goszczą ciasta ze śliwkami. Wszystkim oczywiście bardzo smakowało bo uwielbiają śliwki.

Kruchy ze śliwkami

Składniki:

Kruchy ze śliwkami

 

  • CIASTO
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 i 1/2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 1 kostka margaryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • opakowanie cukru wanilinowego
  • KRUSZONKA
  • 3/4 szklanki cukru
  • szklanka maki
  • 1/2 kostki margaryny
  • DODATKI
  • 30 dag śliwek
  • 1/2 szklanki cukru

Sposób przygotowania:

Kruchy ze śliwkami
CIASTO: Wysypać mąki przesiane przez sito na stolnicę. Dodać proszek. Zrobić rowek i następnie dodawać cukier, cukier wanilinowy i margarynę. Wyrabiać i dodawać jajka. Wyrobić ciasto i dać do lodówki na ok. 30 minut. Po tym czasie wyjąć, rozwałkować i wyłożyć na brytfannę wysmarowaną margaryną. Posypać bułką tartą. Śliwki umyć, pozbawić pestek i obtoczyć w cukrze. Ułożyć na cieście. Przygotować KRUSZONKĘ: wszystkie składniki wyłożyć do miski i wyrobić rękoma. Posypać po śliwkach. Piec ok. 60 minut. Po tym czasie wyjąc i posypać cukrem pudrem.