Krupnik 2

  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Umyte mięso zalać zimną wodą, dodać grzyby, ziarna pieprzu i sól, zagotować.

Krupnik 2

Składniki:

Krupnik 2

 

  • 1/2 kg mięsa z kością
  • włoszczyzna
  • 3 łyżki kaszy perłowej
  • 5 ziemniaków pokrajanych w kostkę
  • 2 suszone grzyby
  • sól
  • kilka ziaren pieprzu
  • 1/2 cebuli
  • posiekana zielenina

Sposób przygotowania:

Krupnik 2
Umyte mięso zalać zimną wodą, dodać grzyby, ziarna pieprzu i sól, zagotować. Po zagotowaniu wsypać kaszę i gotować 40 minut. Następnie dodać pokrajane w kostkę ziemniaki, obraną, startą na grubej tarce włoszczyznę i pokrajaną w ćwiartki cebulę. Gotowac dalsze 20 minut. Gdy w czasie gotowania wygotuje się nieco woda, dolać odpowiednią ilość wrzątku. Gdy mięso będzie miękkie, wyjąć je z krupniku i oddzielając od kości nałożyć na talerze. Zupę rozlać na mięso i posypać zieleniną.