dominika1987

dominika1987

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 282]

Krupnik Dominiki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smaczny, domowy krupnik, jak u mamy.

Krupnik Dominiki

Składniki:

Krupnik Dominiki

 

  • 25 dag włoszczyzny
  • 20 dag kości (niekoniecznie)
  • 1 dag grzybów suszonych
  • 1 i 1/2 l wody
  • 10 dag krupek perłowych
  • 3-4 razy tyle wody ile wynosi objętość kaszy
  • 25 dag ziemniaków
  • 4 dag masła lub margaryny
  • sól
  • 1 łyżka siekanego koperku
  • 1 łyżka zielonej pietruszki

Sposób przygotowania:

Krupnik Dominiki
Z namoczonych grzybów, kości i warzyw ugotować wywar. Przecedzić. Ugotowane warzywa i grzyby pokrajać w paski. Krupy opłukać, zalać zimną wodą, rozkleić, dodając 2 dag masła. \na przecedzonym wywarze ugotować obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki. Wywar połączyć z krupami, grzybami i jarzynami, posolić. Włożyć resztę masła, siekaną pietruszkę i koperek. Krupnik można podprawić surowymi żółtkami lub śmietaną.