Editha

Editha

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 244]

Krupnik Edzi na indyku

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Gorący krupnik na talerzu, kiedy śnieg na dworze - poezja...

Krupnik Edzi na indyku Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Krupnik Edzi na indyku

 

  • 2 kawałki rosołowego z indyka
  • 1 spora marchewka
  • 1 mała cebula
  • kawałek pora (biała część ok 10 cm)
  • mały korzeń pietruszki
  • 1/4 średniego selera
  • łodyżki z natki pietruszki
  • 4 małe ziemniaki
  • 3/4 szkl kaszy jęczmiennej
  • natka pietruszki
  • 1 listek laurowy
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Krupnik Edzi na indyku
Porcje z indyka myjemy pod bieżącą wodą i wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą i zagotowujemy. Kiedy na wierzchu pływa " szum" (ścięte białko) zbieramy go, zmniejszamy ogień i dodajemy cebulę (ja daję w całości). Solimy, dodajemy listek laurowy. Marchewkę, pietruszkę, seler i por kroimy w małą kostkę, ziemniaki w dużą. Dodajemy do "rosołu" i gotujemy na wolnym ogniu. Kiedy się całość zagotuje wsypujemy kaszę i wrzucamy łodyżki z natki pietruszki. Gotujemy ok 15-20 minutek. Wyciągamy łodyżki i całą cebulę (wyrzucamy). Wyjmujemy mięsko, obieramy od kości, dodajemy do zupki. Posypujemy natką pietruszki. Smacznego
Krupnik Edzi na indyku
Do garnka wkładamy umyte porcje z indyka i zalewamy wodą
Krupnik Edzi na indyku
Kiedy indyk się zagotuje dodajemy pokrojone w kostkę warzywa
Krupnik Edzi na indyku
Razem z kaszą do "rosołu" wrzucamy łodyżki z natki pietruszki