katarzynka455

katarzynka455

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1652]

Krupnik na kiełbasie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Można dodać kaszę z warzywami.

Krupnik na kiełbasie

Składniki:

Krupnik na kiełbasie

 

  • ziemniaki 7-8 sztuk
  • kiełbasa 1 laska
  • kasza 1 woreczek
  • marchew 2 sztuki
  • natka pietruszki 1/2 pęczka
  • por 1/2 sztuki
  • cebula 1/2 sztuki
  • masło 2 łyżki
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Krupnik na kiełbasie
Ziemniaki musimy obrać, pokroić, umyć, zalać ok. 2 litrami wody i gotować. Marchew obieramy, myjemy i kroimy w plasterki ,dodajemy do ziemniaków. Por obieramy, myjemy i dodajemy do do zupy. Kiełbasę kroimy w grube półplasterki, przesmażamy na rozgrzanym maśle, dodajemy pokrojoną w kostkę lub piórka cebulę. Chwilę razem smażymy. Do zupy dodajemy woreczek kaszy, solimy. Dodajemy też podsmażoną kiełbasę i gotujemy do miękkości kaszy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Pietruszkę płuczemy, drobno kroimy i posypujemy zupę.