WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1516]

Krupnik na kurczaku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Gęsta, rozgrzewająca, pyszna, tradycyjna polska zupa czyli krupnik z kaszą jęczmienną ugotowany z warzywami na kurczaku.

Krupnik na kurczaku Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Krupnik na kurczaku

 

  • 4 pałki z kurczaka
  • kilkanaście ziemniaków
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/4 selera
  • kawałek pora
  • 1 cebula
  • 0,5 szkl. kaszy jęczmiennej
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 listek laurowy
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • kilkanaście ziaren czarnego pieprzu
  • duża szczypta pieprzu ziołowego
  • sól do smaku
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Krupnik na kurczaku

ETAP 1:

Umyte mięso włożyć do garnka.

Ziemniaki obrać i pokroić na kawałki. Marchewki obrać i pokroić w półplasterki lub kostkę. Pietruszkę obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Pora drobno pokroić. Wszystkie warzywa włożyć do garnka. Wsypać kaszę.

Cebulę obrać i drobno pokroić i zeszklić na oleju. Przełożyć do garnka. Zalać wodą i włożyć przyprawy oraz natkę pietruszki i koperek. Zagotować.

Doprawić sola, sosem sojowym i pieprzem ziołowym. Gotować do miękkości.

Podawać na gorąco.

Krupnik na kurczaku
Zupa krupnik na kurczaku po ugotowaniu w garnku
Krupnik na kurczaku
Składniki zupy krupnik umieszczone w garnku
Krupnik na kurczaku
Pokrojone marchewki i pietruszka dodane do garnka
Krupnik na kurczaku
Kasza jęczmienna wsypana do ziemniaków i mięsa