ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Zupa pomidorowa na sercach kurczaka

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo smaczna, aromatyczna, sycąca zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów na wywarze z serc kurczaka i z ryżem.

Zupa pomidorowa na sercach kurczaka Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Zupa pomidorowa na sercach kurczaka

 

  • serca kurczaka 1 kg + woda 1 litr,
  • włoszczyzna młoda 1 pęczek,
  • woda do zupy 2 litry,
  • kucharek 2 łyżki,
  • pomidory świeże 1 kg,
  • ząbki czosnku 4 sztuki,
  • ryż 1 szklanka,
  • pieprz mielony 1 łyżeczka,
  • śmietana 12% 200 gram,
  • woda 1 szklanka,
  • koperek 1 pęczek

Sposób przygotowania:

Zupa pomidorowa na sercach kurczaka
Serca kurczaka oczyścić z żyłek, opłukać, w szybkowarze bez zmykania zagotować i wylać wodę, opłukać, teraz wlać 1 litr wody zamknąć szybkowar i po zasyczeniu pary gotować 35 minut, ugotowane przelać do większego garnka.

Młodą włoszczyznę zmiksować w pojemniku rozdrabniacza i wsypać do garnka z sercami, świeże, mocno dojrzałe pomidory z e skórką zmiksować w pojemniku rozdrabniacza razem z czosnkiem obranym.

Wywar zagotować, wlać pomidory, wsypać ryż, kucharka i gotować do miękkości ryżu z 15 minut.

Na koniec dodać śmietanę wymieszaną z wodą, wsypać koperek, pieprz mielony, zagotować.
Pomidorowa na sercach kurczaka
Pomidory muszą być bardzo dojrzałe, miękkie.
Pomidorowa na sercach kurczaka
Zamiast świeżych pomidorów można użyć sok pomidorowy 1 litr.
Pomidorowa na sercach kurczaka
Zamiast ryżu można dodać makaron, lane kluski.