kleopatra1982

kleopatra1982

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 33]

Krupnik na udkach z kurczaka

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Aromatyczna i bardzo sycąca zupa. Idealna na zimne dni, świetnie rozgrzewa. Ja lubię, gdy krupnik jest gęsty.

Krupnik na udkach z kurczaka Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Krupnik na udkach z kurczaka

 

Sposób przygotowania:

Krupnik na udkach z kurczaka
Udka z kurczaka opłukać i zalać wodą - 2 litrami. Doprowadzić do wrzenia i zebrać szumowinę. Pogotować około 30 minut. Gdy mięso zmięknie wyjąć je na talerz. Następnie do wywaru dodać starte na tarce o dużych oczkach marchewkę, seler i pietruszkę. Dodać ziele angielskie i liść laurowy. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Dodać do wywaru razem z kaszą. Cebulę obrać i grilować na patelni. Dodać ją w całości do zupy. Jeśli wywaru będzie za mało dolać wody. Gotować do momentu, aż warzywa i kasza zmiękną. Na koniec dodać udka. Podgotować. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Na talerzu zupę podawać z posiekaną natki pietruszki lub zabielić śmietaną.
Krupnik na udkach z kurczaka
Marchewkę, pietruszkę i seler ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Krupnik na udkach z kurczaka
Całość gotujemy razem aż do miękkości warzyw
Krupnik na udkach z kurczaka
Na talerzu z zupą dodajemy śmietanę do zup i sosów