Sposób przygotowania:
Krupnik na udkach z kurczaka
Udka z kurczaka opłukać i zalać wodą - 2 litrami. Doprowadzić do wrzenia i zebrać szumowinę. Pogotować około 30 minut. Gdy mięso zmięknie wyjąć je na talerz. Następnie do wywaru dodać starte na tarce o dużych oczkach marchewkę, seler i pietruszkę. Dodać ziele angielskie i liść laurowy. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Dodać do wywaru razem z kaszą. Cebulę obrać i grilować na patelni. Dodać ją w całości do zupy. Jeśli wywaru będzie za mało dolać wody. Gotować do momentu, aż warzywa i kasza zmiękną. Na koniec dodać udka. Podgotować. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Na talerzu zupę podawać z posiekaną natki pietruszki lub zabielić śmietaną.
madziulka89