migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Krupnik na żeberkach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Ostatnio zachciało mi sie krupniku. Dawno juz go nie jadłam więc postanowiłam ugotować. W domu miałam tylko drobniutką kaszę i taką dałam ale krupniczek wyszedł przepyszny.

Krupnik na żeberkach Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Krupnik na żeberkach

 

 

 

Sposób przygotowania:

Krupnik na żeberkach
Żeberka zalać wodą zagotować. Zebrać szumowiny. Dodać cebulę, listek laurowy, włoszczyznę oraz sól,pieprz i ugotować wywar. Marchewki obrać i pokroić w plasterki. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Gdy żeberka będą już miękkie wyłowić je z wywaru i odstawić do wystudzenia. Wywar przecedzić lub wyłowić włoszczyznę. Do wywaru dodać pokrojone ziemniaki i marchewkę. Gotować do miękkości. Mięso obrać z kości i podzielić na małe kawałki. Gdy warzywa będą już miękkie dodać przepłukaną kaszę oraz kawałeczki mięsa i natkę pietruszki. Gotować jeszcze ok 5-10 minut aż kasza będzie miękka od czasu do czasu mieszając. Zestawić z ognia i dodać kilka łyżek mleka, tak dla zabielenia i lepszego smaku. Zamiast mleka można dodać słodką śmietankę.
Krupnik na żeberkach
Marchewki obrać i pokroić w plasterki.
Krupnik na żeberkach
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
Krupnik na żeberkach
Gdy warzywa będą już miękkie dodać przepłukaną kaszę oraz kawałeczki mięsa i natkę pietruszki.
Krupnik na żeberkach
Zestawić z ognia i dodać kilka łyżek mleka, tak dla zabielenia i lepszego smaku.