Sposób przygotowania:
Krupnik na żeberkach
Żeberka zalać wodą zagotować. Zebrać szumowiny. Dodać cebulę, listek laurowy, włoszczyznę oraz sól,pieprz i ugotować wywar. Marchewki obrać i pokroić w plasterki. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Gdy żeberka będą już miękkie wyłowić je z wywaru i odstawić do wystudzenia. Wywar przecedzić lub wyłowić włoszczyznę. Do wywaru dodać pokrojone ziemniaki i marchewkę. Gotować do miękkości. Mięso obrać z kości i podzielić na małe kawałki. Gdy warzywa będą już miękkie dodać przepłukaną kaszę oraz kawałeczki mięsa i natkę pietruszki. Gotować jeszcze ok 5-10 minut aż kasza będzie miękka od czasu do czasu mieszając. Zestawić z ognia i dodać kilka łyżek mleka, tak dla zabielenia i lepszego smaku. Zamiast mleka można dodać słodką śmietankę.