zbysiowa

zbysiowa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 725]

Krupnik na żeberkach ze śmietaną

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Krupnik, syta zupa z kaszą jęczmienną.

Krupnik na żeberkach ze śmietaną Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Krupnik na żeberkach ze śmietaną

 

Sposób przygotowania:

Krupnik na żeberkach ze śmietaną
Mięso zalewamy wodą, około 2 i pół litra, dodajemy przyprawy + czosnek (plasterki) i gotujemy. Marchewki, pietruszkę i seler myjemy, obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach. Oczyszczonego pora przecinamy wzdłuż i siekamy . Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Kaszę należy przepłukać zimną wodą na sitku. Po koło 50-60 min.gotowania mięso wyciągamy a dodajemy warzywa i kaszę, mięso studzimy i oddzielamy od kości, po czym dodajemy do zupy. Całość gotujemy jakieś 20 minut, do miękkości warzyw i kaszy. Na koniec dodajemy śmietanę i sporo zielonej pietruszki.
Krupnik na żeberkach ze śmietaną
warzywa trzemy na tarce, ziemniaki kroimy w kostkę
Krupnik na żeberkach ze śmietaną
kaszę jęczmienną należy przepłukać pod bieżącą wodą
Krupnik na żeberkach ze śmietaną
mięso wyciagamy, studzimy i oddzielamy od kości
Krupnik na żeberkach ze śmietaną
Całość gotujemy jakieś 20 minut, do miękkości warzyw i kaszy