LIDZIA

LIDZIA

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 329]

Krupnik polski

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Wspaniała zupa na każdy dzień.

Krupnik polski Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Krupnik polski

 

  • warzywa mieszane (bez kapusty) 25 dkg
  • kości 25 dkg
  • liśc laurowy, ziele angielskie, pieprz
  • kasza perłowa 12 dkg
  • woda do kaszy 1 l + masło 2 dkg
  • ziemniaki 2-3
  • kubek śmietany
  • sól
  • koperek lub pietruszka
  • 1-2 żółtka

Sposób przygotowania:

Krupnik polski
Kości gotujemy, odcedzamy, dodajemy warzywa i przyprawy. Kaszę płuczemy, zalewamy wodą, dodajemy masło i powoli rozklejamy na słabym ogniu (ok. 1 godz.) Obrane, pokrojone ziemniaki gotujemy na odcedzonym wywarze. Do wywaru z ziemniakami dodajemy rozklejne krupy, pokrajane jarzyny. Zupę doprawiamy śmietaną, solimy do smaku. Przed podaniem mieszamy z surowymi żółtkami i zieleniną.
Krupnik polski
Gotowanie wywaru z kości do krupniku polskiego.
Krupnik polski
Przygotowanie kaszy perłowej do krupniku.
Krupnik polski
Dodanie śmietanki do krupniku polskiego.
Krupnik polski
Zaciągnięcie żółtkiem krupniku polskiego..