Sposób przygotowania:
Krupnik wersja bardzo odżywcza
wstawić wodę w dużym garnku 10-15 litrowym (¾ garnka) włożyć nogę do gotowania na wolnym ogniu około 2-2,5 godziny, w międzyczasie obrać ziemniaki i pokroić w kostkę, marchew, pietruszkę i seler obrać i też pokroić w drobniejszą kostkę, seler pokroić w poprzek włókien, nać pietruszki i selera posiekać. Następnie do gotującej się nogi wrzucić kurczęce udo, ziemniaki, marchew, seler, pietruszkę w korzeniu oraz przyprawy, jak sól, pieprz i przyprawę ziołową. Gotować to około 25 min. następnie dodać szklankę kaszy i zamieszać w garnku, wrzucić też zieleninę posiekaną (pietruszkę i seler w naciowy oraz pora) gotować to jakieś 15-20 minut jeszcze na średnim ogniu. Następnie przed wyłączeniem jeszcze zamieszać żeby odkleić kaszę od dna. Mięso z uda można obrać i wymieszać w zupie jeśli ktoś lubi :) Gotowe.