Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Krupnik z brukselką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Pyszna domowa zupa, która świetnie rozgrzewa w jesienne popołudnia. Jej przygotowanie nie zajmuje wiele czasu.

Krupnik z brukselką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Krupnik z brukselką

 

Sposób przygotowania:

Krupnik z brukselką
Z udźców ściągamy skórę, płuczemy je w zimnej wodzie i wkłądamy do garnka, zalewamy około 2 l wody i gotujemy lekki wywar. Warzywa obieramy, płuczemy i kroimy w kosteczkę, jedynie brukselkę pozostawiamy w całości. Z wywaru ściągamy szumowinę i wrzucamy marchew z pietruszką gotujemy 5 minut, dodajemy ziemniaki i brukselkę, gotujemy całość 10 minut. Następnie dodajemy kaszę. Dodajemy sól do smaku. Gotujemy całość do miękkości kaszy. Na koniec dodajemy natkę pietruszki i doprawiamy pieprzem do smaku - zagotowujemy.
Krupnik z brukselką
Etap 1 warzywa obieramy i kroimy w kostkę w całości pozostawiamy brukselkę
Krupnik z brukselką
Etap 2 udźce wkładamy do garnka zalewamy wodą i gotujemy wywar
Krupnik z brukselką
Etap 3 do wywaru wkładamy wszystkie warzywa i dodajemy kaszę
Krupnik z brukselką
Etap 4 na koniec dodajemy natkę pietruszki i doprawiamy do smaku