rzelkazag

rzelkazag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 379]

Krupnik z mięsną wkładką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Pożywna zupka z dodatkiem kaszy jęczmiennej oraz mięsnymi kulkami z gotowanego wcześniej mięsa. Polecam :)

Krupnik z mięsną wkładką Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Krupnik z mięsną wkładką

 

Sposób przygotowania:

Krupnik z mięsną wkładką
Udka i skrzydełka myjemy, a następnie wrzucamy do garnka i zalewamy ok 2,5l. zimnej wody. W czasie gotowania zbieramy szumowiny i dodajemy pokrojone w talarki marchewki, pietruszkę oraz liście laurowe, selera i ziela angielskie. Po ok 30 minutach gotowania wyciągamy mięso, a dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki oraz kaszę. Gotujemy na małym ogniu ok 20 minut i doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz przyprawą w płynie magi. Mięso (bez skóry) obieramy i siekamy bardzo drobno ostrym nożem. Można również zmielić. Dodajemy jajko, płatki owsiane, odrobinę soli i pieprzu oraz przyprawę do kurczaka. Całość mieszamy. Z powstałej masy tworzymy małe kuleczki, które obtaczamy w mące i smażymy na oleju z każdej strony. Usmażone mięsne kuleczki dodajemy do zupy już na talerzu, by zbytnio nie namokły. Posypujemy natką pietruszki. 
Krupnik z mięsną wkładką
Ziemniaki do zupy obieramy, myjemy i kroimy w małą kostkę
Krupnik z mięsną wkładką
Mięso wrzucamy do garnka, a po zagotowaniu dodajemy marchew i resztę warzyw- bez ziemniaków
Krupnik z mięsną wkładką
Z ugotowanego mięsa robimy mięsne kuleczki