Sposób przygotowania:
Krupnik z pęczakiem
Marchewkę, pietruszkę, selera i ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Zalać ok. 1,5 litra wody. Dodać liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz oraz wrzucić obraną cebulę, w całości. Zagotować.
Kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić i pokroić w kostkę. Wrzucić do gotujących warzyw. Gotować ok. 30-40 min.
Gdy warzywa i kawałki kurczaka będą miękkie wrzucić opłukany pod bieżącą wodą pęczak. Gotować do miękkości kaszy. Przyprawić pieprzem i solą.
Na końcu dodać posiekaną natkę pietruszki.
Kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić i pokroić w kostkę. Wrzucić do gotujących warzyw. Gotować ok. 30-40 min.
Gdy warzywa i kawałki kurczaka będą miękkie wrzucić opłukany pod bieżącą wodą pęczak. Gotować do miękkości kaszy. Przyprawić pieprzem i solą.
Na końcu dodać posiekaną natkę pietruszki.