Księżyce.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Znalazłam stary przepis mamy no i przypomniałam sobie smaki z dzieciństwa

Księżyce.

Składniki:

Księżyce.

 

 

Sposób przygotowania:

Księżyce.
Mąkę przesiewamy.Margarynę ucieramy z cukrem na puch, dodajemy po jednym żółtku, całość mieszamy. Następnie dodajemy małymi porcjami suche składniki i ucieramy na jednolitą masę.Na koniec dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy łyżką całość.Blaszkę o wymiarach ok.24 x 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto, wyrównujemy i pieczemy w 180' ok. 30 minut lub do tak zwanego suchego patyczka.Jeszcze na ciepłe ciasto wylewamy lukier lub polewę z czekolady.Szklanką wykrawamy półksiężyce, pamiętając by robić to na ciepłym cieście i mokrym jeszcze lukrze, wtedy księżyce nie będą się kruszyć.U mnie dekoracja z czekolady i migdałów.

Tagi:

jajko jajka