aga-25

aga-25

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 485]

Kubuś

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Pyszne ciasto z lekkimi warstwami.

Kubuś

Składniki:

Kubuś

 

  • Biszkopt:
  • 5 jaja
  • 5 łyżek cukru
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka oleju
  • Masa I:
  • 1 duża butelka kubuś marchewkowy
  • 3 szt budyń waniliowy
  • Masa II:
  • 330 ml śmietanki
  • 1 galaretka pomarańczowa
  • DODATKOWO:
  • 1 opakowanie biszkoptów okrągłych
  • 1 galaretka pomarańczowa

Sposób przygotowania:

Kubuś
Biszkopt: Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Do ubitej piany dodajemy kolejno: żółtka, olej, mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Pieczemy około 30 minut w formie 25/36. Masa I: Z Kubusia marchewkowego i budyni waniliowych gotujemy krem. Na wystudzony biszkopt wylewamy gorącą masę kubusiową i układamy na niej okrągłe biszkopty jeden koło drugiego. Masa II: Schłodzoną śmietankę najlepiej wyciągniętą tyle co z lodówki ubijamy. Pod koniec ubijania dodajemy tężejącą galaretkę przygotowaną w 0,5 szklanki wody i chwilę ubijamy. Masę II dajemy na biszkopciki. Na masę II dajemy galaretkę pomarańczową zrobioną według przepisu na opakowaniu. Chłodzimy w lodówce przed podaniem.

Tagi:

biszkopt