misiabe

misiabe

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 146]

Kubusiowe ciasto Irenki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pierwszy raz spróbowałam tego ciasta u przyjaciółki, dlatego zostało tak nazwane.

Kubusiowe ciasto Irenki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kubusiowe ciasto Irenki

 

  • 3 jajka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru pudru
  • szczypta soli
  • 700 ml Kubusia (zielony)
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego (z cukrem)
  • 500 ml śmietany kremówki
  • 2 opakowania galaretki cytrynowej
  • 1,5 opakowania Delicji
  • wiórki czekoladowe

 

Sposób przygotowania:

Kubusiowe ciasto Irenki
Biszkopt: żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno z odrobiną soli. Zmniejszyć obroty i dosypać cukier pudrem. Następnie wymieszać z przesianą mąką. Na końcu dodać żółtka. Ciasto wlać do blaszki i piec około 35 minut w temp. 180 C. Budynie przygotować na Kubusiu, zagotować i ostudzić. Rozsmarować na wystudzonym biszkopcie. Na masie ułożyć Delicje. Galaretki przygotować w 400 ml wody i ostudzić. Kremówkę ubić i połączyć z galaretką. Śmietanę wyłożyć na Delicje. Posypać wiórkami czekoladowymi i wstawić do lodówki.
Kubusiowe ciasto Irenki
Przygotować biszkopt według przepisu - mozna tez na dnie blaszki ułożyć okrągłe biszkopciki
Kubusiowe ciasto Irenki
Masę kubusiową rozsmarować na ostudzonym biszkopcie
Kubusiowe ciasto Irenki
Na masie kubusiowej układamy Delicje galaretką do góry
Kubusiowe ciasto Irenki
Całość dekorujemy np. wiórkami czekoladowymi

Tagi:

jajko jajka