Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Kudłaczki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Ciasteczka w polewie czekoladowej i wiórkach kokosowych.

Kudłaczki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kudłaczki

 

  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 50 g palmy
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 łyżki miodu
  • 1 płaska łyżka proszku do pieczenia
  • Polewa:
  • 1/3 szklanki mleka
  • 200 g palmy
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki kakao
  • Dodatkowo:
  • ok. 25 dkg wiórków kokosowych

Sposób przygotowania:

Kudłaczki
Ciasto: Palmę utrzeć z cukrem pudrem i miodem. Dodać do niej jajko i utrzeć. Do utartej masy dodawać na przemian mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mleko. Dokładnie wymieszać. Ciasto przelać do dużej, natłuszczonej blaszki, wyrównać powierzchnię. Piec w 180 stopniach przez ok. 30 minut. Upieczone ciasto ostudzić, a następnie pokroić w kostkę o boku ok. 2 cm. Polewa: Do garnka przełożyć palmę, cukier i kakao, wlać mleko. Wszystko podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, aż wszystko się połączy (nie trzeba gotować). Polewę dobrze ostudzić. Kawałki ciasta zamaczać w polewie i dokładnie obtaczać w wiórkach kokosowych. Odstawić do zastygnięcia polewy.
Kudłaczki
Palma utarta z cukrem pudrem i miodem z dodatkiem jajka.
Kudłaczki
Wszystkie składniki na ciasto dokładnie wymieszane.
Kudłaczki
Upieczone i ostudzone ciasto pokrojone w kwadraciki.
Kudłaczki
Polewa przygotowana z palmy cukru mleka i kakao.