jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Kukurydza z masłem czosnkowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

wyśmienita kukurydza z masłem czosnkowym, przekąska na drugie śniadanie

Kukurydza z masłem czosnkowym

Składniki:

Kukurydza z masłem czosnkowym

 

Sposób przygotowania:

Kukurydza z masłem czosnkowym
Kolby kukurydzy dobrze oczyścić i umyć. W garnku zagotować wodę z niewielką ilością soli, po czym gotować kolby przez 20 minut na średnim ogniu, aż ziarna staną się miękkie. Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę. Kukurydzę odsączyć na sitku, każdą kolbę pokroić na trzy kawałki. Na dużej patelni rozgrzać masło, podsmażyć czosnek, płatki orzechów laskowych i kawałki kukurydzy na złoty kolor. Całość oprószyć solą. Sałatę oczyścić, umyć, osuszyć i podzielić palcami na kawałki. Ocet winny wymieszać ze szczyptą soli, pieprzem i cukrem. Na koniec dodać olej. Sałatę polać martynatą, przemieszać. Na duży półmisek przełożyć sałatę oraz porcję kukurydzy, po czym polać gorącym masłem czosnkowym.