Jesteśmy tym co jemy

Jesteśmy tym co jemy

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 116]

Kukurydziane bułeczki z siemieniem i czarnuszką

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Gdy zabraknie w domu pieczywa, polecam te szybkie bułeczki. Smakują jak kukurydziane scones, najbardziej smakowały jeszcze ciepłe :)

Kukurydziane bułeczki z siemieniem i czarnuszką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kukurydziane bułeczki z siemieniem i czarnuszką

 

Sposób przygotowania:

Kukurydziane bułeczki z siemieniem i czarnuszką
W małej misce roztrzepujemy jajka z solą.Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy siemię lniane, jogurt, sodę, miód, olej i miksujemy do połączenia składników. Następnie dodajemy jajo i miksujemy na gładką masę. Blat podsypujemy mąką i wykładamy ciasto, rolujemy i dzielimy na 6 części. Z każdej części formujemy bułeczkę (ciasto odrobinę kleiło się) i układamy na blaszce wyłożoną papierem do pieczenia, spryskujemy wodą i posypujemy czarnuszką. Piec w 200 stopniach przez około 15 - 20 minut do suchego patyczka
Kukurydziane bułeczki z siemieniem i czarnuszką
Mąkę przesiewamy do miski dodajemy pozostałe składniki
Kukurydziane bułeczki z siemieniem i czarnuszką
Jaja roztrzepujemy i dodajemy do ciasta i miksujemy
Kukurydziane bułeczki z siemieniem i czarnuszką
Masę przekładamy na blat i formujemy bułeczki
Kukurydziane bułeczki z siemieniem i czarnuszką
Uformowane bułeczki układamy na blaszce i posypujemy czarnuszką