mz00ms

mz00ms

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 710]

Kula z trzech serów

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Przystawka w oryginalnej i smacznej formie. Wbrew pozorom łatwa do zrobienia. Polecam.

Kula z trzech serów

Składniki:

Kula z trzech serów

 

  • 100g sera owczego
  • 150g chudego twarogu
  • 100g serka mascarpone
  • 2 łyżki oleju
  • 4 łyżki żelatyny
  • ząbek czosnku
  • dwie kiście winogorn - zielone i granatowe
  • pieprz
  • sól
  • olej do wysmarowania formy

Sposób przygotowania:

Kula z trzech serów
Głęboką wazę wysmarować olejem, wyłożyć folią aluminiową, wstawić do lodówki. Żelatynę zalać wodą żeby napęczniała. Czosnek obrać, opłukać, wycisnąć. Wszystkie sery rozetrzeć z olejem, dodać czosnek, pieprz i sól do smaku. Do masy dodać żelatynę, szybko połączyć. Wyjąć formę z lodówki, włożyć do niej masę serową, owinąć folią w taki sposób żeby powstała kula. Wstawić do lodówki na 4godziny do zastygnięcia. Przed podaniem wyjąć kulę z formy, zdjąć folię aluminiową, kulę pokroić w plastry. Używać cienkiego i ostrego noża. Kulę ułożyć na dużym talerzu, obłożyć winogronem.