Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

Kulebiak

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Po upieczeniu dzielić na małe kawałki.

Kulebiak

Składniki:

Kulebiak

 

 

 

Sposób przygotowania:

Kulebiak
Mięso umyć,pokroić na kawałki i ugotować, Po ugotowaniu przestudzić, obrać od kości i zemleć w maszynce. Cebulę obrać, pokroić i zrumienić na tłuszczu. Zmielone mięso połączyć z cebulą jajkiem doprawić solą i pieprzem. Dodać 2 łyżki wywaru z mięsa wymieszać i włożyć do lodówki aby stężało.
Drożdże rozkruszyć, wsypać do śmietany wlać roztopioną margarynę, wsypać mąkę, wbić jajko i wyrobić ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce aby wyrosło. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę, rozwałkować na prostokąt, posmarować farszem i zwijać w rulon. Posmarować rozmąconym jajkiem, posypać czarnuszką i płatkami owsianymi i wstawić do piekarnika. Piec 50 minut.