Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Kuleczki Besan ke Laddoo

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Mąkę przesiać przez drobne sitko. W woku rozpuścić ghee, dodać mąkę, smażyć na

Kuleczki Besan ke Laddoo

Składniki:

Kuleczki Besan ke Laddoo

 

  • 2 szklanki mąki z ciecierzycy
  • 6-7 zmielonych orzeszków nerkowca
  • 6-7 zmielonych migdałów
  • 1/2 szklanki ghee
  • łyżeczka kardamonu w proszku
  • szklanka cukru pudru

Sposób przygotowania:

Kuleczki Besan ke Laddoo
Mąkę przesiać przez drobne sitko. W woku rozpuścić ghee, dodać mąkę, smażyć na wolnym ogniu około 10-15 minut ciągle mieszając. Gdy mąka uzyska złotawy kolor i będzie wydzielać ładny zapach, dodać kardamon, orzeszki oraz migdały, dokładnie wymieszać i zdjąć z ognia. Odstawić do wystygnięcia, po czym dodać cukier puder, wymieszać i uformować małe zgrabne kuleczki. Gotowe kuleczki można przechowywać kilka dni w lodówce, przed samym podaniem podgrzać.