SUPERPRZEPIS

Kuleczki Rafaello z kaszy jaglanej

  • 4
  • Di bloguje
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
  • KALORIE: 120
         
ocena: 4/5 głosów: 3
Kuleczki Rafaello z kaszy jaglanej Więcej zdjęć (2)

Nie są chrupiące, ale za to bardziej kokosowe i zdecydowanie zdrowsze! Naprawdę smakują rewelacyjnie.

Składniki:

Kuleczki Rafaello z kaszy jaglanej

Około 50 sztuk:

  • 200 kaszy jaglanej
  • 2 szklanki mleka kokosowego (1 szklanka = 250 ml)
  • 100 g wiórek kokosowych
  • 5 łyżek cukru trzcinowego/miodu/syropu z agawy (wg gustu i smaku)
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (nie aromatu)

Dodatkowo:

  • około 50 sztuk migdałów (u mnie migdały i orzechy laskowe)
  • około 100 g wiórek kokosowych do obtaczania

Opcjonalnie:

Sposób przygotowania:

Kuleczki Rafaello z kaszy jaglanej

Kasza:

Kuleczki Rafaello z kaszy jaglanej
Opłukując kaszę pozbędziemy się goryczki.

Kaszę opłukać pod bieżącą wodą (naprzemiennie pod zimną i gorącą) i przełożyć do rondelka.

Całość zalać wodą tak, aby przykryć jej powierzchnię i zagotować.

Następnie wymieszać z mlekiem kokosowym i uprażonymi (na suchej patelni) wiórkami.

Wszystko razem gotować około 15 minut na małym ogniu.

Migdały/orzechy:

Kuleczki Rafaello z kaszy jaglanej
Z namoczonych orzechów łatwo schodzi skórka.

Migdały lub/i orzechy należy zblanszować, czyli zalać wrzącą wodą pomoczyć przez kilka minut, a następnie obrać z brązowej skórki.

Masa:

Kuleczki Rafaello z kaszy jaglanej
Masło nie jest obowiązkowe, ale jak dla mnie pozytywnie wpływa na smak pralinek.

Delikatnie ostudzoną kaszę z wiórkami przełożyć do misy blendera i wymieszać z ekstraktem waniliowym oraz cukrem/miodem/syropem.

Można też dodać masło.

Gotową masę spróbować i ewentualnie dosłodzić.

Pralinki:

Kuleczki Rafaello z kaszy jaglanej
Całość można schłodzić w lodówce, choć pralinki nadają się do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu.

Z masy uformować małe kuleczki - umieszczając w każdej z nich migdał lub/i orzech.

Wszystkie pralinki dokładnie obtoczyć w wiórkach kokosowych.


Tagi:

kokos deser