szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Kuleczki mielone z pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Kuleczki mięsne z pieczarkami gotowane na parze.

Kuleczki mielone z pieczarkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kuleczki mielone z pieczarkami

 

  • 300 g mięsa mielonego
  • 8 małych kapeluszy pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 2-3 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego

 

Sposób przygotowania:

Kuleczki mielone z pieczarkami
Kapelusze z pieczarek obieramy. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Do mięsa mielonego dodajemy pokrojoną cebulę, wbijamy jajko i dodajemy przyprawę. Dosypujemy bułki tartej na tyle aby wyrobić na zwarta masę. Na rękę nabieramy masy mięsnej rozpłaszczamy i ukrywamy w środku kapelusz pieczarki tworząc kulki. Tak przygotowane gotujemy na parze ok 10 minut.
Kuleczki mielone z pieczarkami
Do mięsa dodajemy jajko i pokrojoną cebulę
Kuleczki mielone z pieczarkami
Dodajemy tyle bułki tartej aby zrobić zwartą masę
Kuleczki mielone z pieczarkami
Na porcję masy nakładamy kapelusz pieczarki
Kuleczki mielone z pieczarkami
Robimy kulki ukrywając w nich pieczarki i gotujemy na parze