Lena88

Lena88

Kuchcik
[Przepisów: 2]

Kuleczki mięsne z makaronem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Mój tata uwielbia makarony :)

Kuleczki mięsne z makaronem

Składniki:

Kuleczki mięsne z makaronem

 

  • 1/2 kg mięsa mielonego
  • 1 paczka makaronu świderki
  • 2 serki topione śmietankowe
  • 1 czerwona papryka ( średnia)
  • 1 zółta papryka (średnia)
  • 1 zielona papryka (średnia)
  • 1 cebula (średnia)
  • natka pietruszki
  • śmietana kwaśna 12 % - 200 ml
  • 1/2 paczki makaronu świderki
  • oliwa z oliwek
  • 1/4 szklanki przegotowanj wody

 

Sposób przygotowania:

Kuleczki mięsne z makaronem
1. Mieso mielone mieszamy z  vegetą, bazylią, oregano i czosnkiem granulowanym. Następnie formujemy z niego kuleczki o średnicy ok. 2 cm, po czym układamy na pdgrzanej patelni z oliwą. (smażymy na małym ogniu). Można doprawić jeszcze czsnkiem granulowanym.

 2. Gotujemy makaron ( świderki).

3. Papryki i cebulę kroimy w drobne paski, kostki i dodajemy do pdsmażonych kuleczek mięsnych.

4. Do małego rondelka wlewamy 1/4 szklanki wody i rozpuszczamy w niej serki topione.

5. Rozpuszczony serek przekładamy do mięsa i warzyw.

6. Doprawiamy bazylią i oregano.

7. Do podsmażonych warzyw i mięsa dodajemy ugotowany makaron (1/2 paczki).

8. Delikatnie mieszamy.

9. Całość zalewamy śmietaną

10. Na koniec dodajemy posiekną natkę pietruszki.

 

Smacznego :)