blagro1

blagro1

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 505]

Kuleczki orzechowe na kolorowej sałatce

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Świetny przepis naprawdę polecam!

Kuleczki orzechowe na kolorowej sałatce

Składniki:

Kuleczki orzechowe na kolorowej sałatce

 

  • 20 dag tłustego twarogu
  • 13 dag małych cebulek
  • 10 dag łuskanych orzechów włoskich
  • 13 dag czerwonej soczewicy
  • 2 słoiki (po 370 ml każdy) marynowanych buraków w plasterkach
  • 1/2 szklanki octu z białego wina
  • 5 łyżek oleju z orzechów włoskich
  • 1 łyżka masła lub margaryny
  • 1 łyżka cukru
  • po 1 główce sałaty (np. dębolistnej i radicchio albo innych gatunków)
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Kuleczki orzechowe na kolorowej sałatce
Cebulki obrać, większe przekroić na połówki. Tłuszcz rozgrzać mocno na patelni, podsmażyć na nim cebulki i soczewicę. Doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem, zalać octem i szklanką wody, gotować 12 minut na średnim ogniu. Buraczki osączyć, pokroić w wąskie paseczki. Wymiesza ć z olejem orzechowym. Liście sałaty oczyścić, umyć i osuszyć, porwać na mniejsze kawałki. Wymieszać z burakami i przestudzoną, osączo-ną soczewicą, przełożyć do miski. Orzechy włoskie posiekać. Z twarogu uformować zwilżonymi rękami małe kuleczki, otoczyć je w orzechach. Podawać na sałatce.