Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Kuleczki orzechowe w czekoladzie

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Takim łakociom trudno się oprzeć. Pokusa nie tylko dla dzieci.

Kuleczki orzechowe w czekoladzie Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kuleczki orzechowe w czekoladzie

 

  • 15 dag wafelków orzechowych
  • 10 dag orzechów arachidowych
  • 20 dag nutelli
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka kakao
  • 1/2 łyżeczki aromatu migdałowego
  • 20 dag czekolady gorzkiej

 

 

Sposób przygotowania:

Kuleczki orzechowe w czekoladzie
Obrane orzechy lekko uprażyć na suchej patelni, drobno posiekać. Wafelki połamać, włożyć do głębokiej miski, zmiksować blenderem. Połączyć z orzechami, nutellą, sokiem z cytryny, kakao, dokładnie wymieszać. Z masy rękami utoczyć kuleczki wielkości orzecha włoskiego lub mniejsze. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub podgrzać w kuchence mikrofalowej, wymieszać z aromatem. Gotowe kuleczki zanurzać w płynnej czekoladzie. Wyjmować widelcem i układać na kratce. Włożyć do lodówki pozostawiając do stężenia.
Kuleczki orzechowe w czekoladzie
Z masy utoczyć kuleczki o dowolnej wielkości
Kuleczki orzechowe w czekoladzie
Zanurzać w rozpuszczonej czekoladzie wyjmować widelcem
Kuleczki orzechowe w czekoladzie
Układać na kratce i włożyć do lodówki do stężenia

Tagi:

czekolada