Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Kuleczki w młodej kapuście

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
  • KALORIE: 33
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Rodzina będzie się zajadała, kotlety mielone to z pozoru zwykłe danie, które przygotowujemy stojąc przy rozgrzanej patelni, ale komu się chce w upalne dni. Mam sposób, który nie tylko zaoszczędzi twój cenny czas, ale równie pomoże ci zadbać o zdrową

Kuleczki w młodej kapuście

Składniki:

Kuleczki w młodej kapuście

Składniki na kuleczki:

Składniki dodatkowe:

  • 1 główka kapusty
  • 2 marchewki
  • 1 papryka czerwona
  • 4 ogórki konserwowe
  • 200 g przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka Vegety
  • ½ łyżeczki papryki ostrej
  • 1 łyżka mąki pszennej

Sposób przygotowania:

Kuleczki w młodej kapuście

I

Kuleczki w młodej kapuście
Przygotowanie mięsa, doprawiamy, robimy małe kulki wielkości orzechawłoskiego, ukłdamy na blaszce i pieczemy.

1. Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy obraną, drobno pokrojoną cebulę, wbijamy jajko, wsypujemy przyprawę Gyros, bułkę tartą, sól, wlewamy śmietanę i wrabiamy masę mięsną.

2. Następnie robi małe wielkości orzecha włoskiego kotlety, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w rozgrzanym piekarniku 25 minut w 180°C.

II

Kuleczki w młodej kapuście
Przygotowanie warzyw

3. Kapustę szatkujemy, marchewki obieramy, kroimy w plasterki i razem z kapustą przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy.

4. Dodajemy Vegetę, umytą, obraną z nasion, pokrojoną w paseczki paprykę oraz pokrojone w pół plasterki ogórki.

III

Kuleczki w młodej kapuście

5. Pod koniec gotowania wlewamy przecier, doprawiamy papryką ostrą i zagęszczamy mąką rozrobioną w małej ilości wody. Chwilkę gotujemy i łączymy z mięsnymi kulkami.

IV

6. Danie gotowe.

7. Smacznego