petronella

petronella

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 128]

Kotlety mielone z jajkiem i kapusta kiszoną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Super przepis na odjazdowo smaczne kotlety mielone smażone z jajkiem na twardo oraz kapustą kiszoną.

Kotlety mielone z jajkiem i kapusta kiszoną

Składniki:

Kotlety mielone z jajkiem i kapusta kiszoną

na masę

  • 600-700 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 cebula
  • 1 jajko całe świeże
  • 3 jaja ugotowane na twardo
  • pół szklanki kapusty kiszonej
  • 1 bułka
  • mleko pół szklanki
  • bułka tarta
  • sól
  • pieprz
  • olej/smalec

Sposób przygotowania:

Kotlety mielone z jajkiem i kapusta kiszoną
W dużej misce ubijamy mięso mielone, aby było puszyste. Jajka gotujemy na twardo, po wystygnięciu i obraniu ze skorupek, kroimy na drobną kosteczkę. Cebule kroimy na kostkę i przysmażamy na maśle na złoty kolor.

Bułke moczymy w mleku. Kapuste kiszoną dokładnie odcedzamy z nadmiaru płynu, kroimy bardzo drobno. Do mięsa dodajemy kapustę, cebulę, jajko świeże, jajka ugotowane i przyprawiamy pieprzem i solą. Z masy formujemy zgrabne pulpeciki i obtaczamy w bułce tartej.

Smażymy z obu stron na złoty kolor.