slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 956]

Kulki daktylowo-kokosowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapraszam na pyszne, zdrowe słodycze domowe. Same dobre składniki i pyszny smak. Polecam jako coś małego do kawki lub herbaty.

Kulki daktylowo-kokosowe

Składniki:

Kulki daktylowo-kokosowe

 

  • 1/2 szkl daktyli
  • 3/4 szkl gorącej wody
  • 1/2 szkl mleka pełnego w proszku
  • 1/2 szkl wiórków kokosowych+ do obtoczenia
  • 2 łyżki mąki kokosowej
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 łyzka miodu

Sposób przygotowania:

Kulki daktylowo-kokosowe
Daktyle zalewamy gorącą wodą i odstawiamy do ostygnięcia. W miseczce mieszamy mleko w proszku, wiórki kokosowe i mąkę kokosową. Na talerz wysypujemy trochę wiórków kokosowych do obtaczania. Rozpuszczamy olej kokosowy i dodajemy do daktyli.

Blendujemy daktyle razem z wodą na gładki krem a następnie dodajemy do suchych składników. na koniec dodajemy miód. Wyrabiamy dokładnie i formujemy kształt kulek.

Obtaczamy w wiórkach kokosowych. Przechowujemy w lodówce