Sposób przygotowania:
Kulki mięsne w sosie pieczeniowym
Czosnek przeciskamy przez praskę i mieszamy z mielonym mięsem.Formujemy kulki z mięsa (dowolnej wielkości) i układamy na rozgrzany olej.Rumienimy z obu stron.Gdy druga strona kulek bedzie juz prawie idealnie zrumieniona dodajemy posiekaną cebulę i pokrojoną w kostkę paprykę.Gdy cebulka sie podsmaży, wlewamy do tego sos pieczeniowy rozrobiony w wodzie-dodajemy 50ml wody więcej niż pisze na opakowaniu.Przykrywamy rondel i dusimy ok 20 minut, mieszając dość często by sos nie przywarł do rondla.
W razie potrzeby sos można zagęścic mąką i doprawic.
Mięsa nie należy doprawiać! Sos daje taki smak , że już nie wymaga doprawiania (przynajmniej dla mnie).
Kulki smakują zarówno z ziemniakami, makaronem czy kaszami.Ja osobiście najlepiej je lubie z kaszą gryczaną i surówką z białej kapusty.
Dla swojego 2 letniego synka robię malutkie kuleczki-takie na jeden kęs i bardzo je lubi.
W razie potrzeby sos można zagęścic mąką i doprawic.
Mięsa nie należy doprawiać! Sos daje taki smak , że już nie wymaga doprawiania (przynajmniej dla mnie).
Kulki smakują zarówno z ziemniakami, makaronem czy kaszami.Ja osobiście najlepiej je lubie z kaszą gryczaną i surówką z białej kapusty.
Dla swojego 2 letniego synka robię malutkie kuleczki-takie na jeden kęs i bardzo je lubi.