SUPERPRZEPIS

Kulki mięsne z jagnięciny

  • 4
  • Netka
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5
Kulki mięsne z jagnięciny Więcej zdjęć (3)

Pyszne, aromatyczne kotleciki z jagnięciny

Składniki:

Kulki mięsne z jagnięciny

 

 

  • 200 g czerstwego chleba

 

  • 1 cześć wody-1/2 część mleka

 

 

  • 1 mała cebula

 

 

  • 1 łyżeczka sosu miętowego

 

  • 1 płaska łyżka soli

 

 

  • 2 szczypty oregano

 

 

  • 2 szczypty majeranku

 

  • 1 szczypta tymianku

 

  • 2 szczypty cząbru

 

 

 

 

  • oliwa

Sposób przygotowania:

Kulki mięsne z jagnięciny
Zaczynamy od przygotowania chleba,który zalewamy wodą i mlekiem.Ilośc zależy od nas samych,chodzi o to,by chleb zmiękł.Gdy już bedzie miękki,odciskamy czystą dłonią chleb w taki sposób by był w miarę suchy i by dało się uformować kulę.Chleb dodajemy do mięsa,mieszamy.Teraz dodajemy jajko,posiekaną cebulkę,przeciśnięte ząbki czosnku i przyprawy.Wszystko mieszamy dlonią i z tak przygotowanej masy formujemy małe kulki które obtaczamy w bulce tartej.Na patelni rozgrzewamy oliwę,układamy kotleciki i smażymy do zrumienienia się z każdej strony.Pamiętamy by ogień nie był zbyt duży i by nasze kotleciki nie zrumieniły się zbyt szybko a środek nie był surowy.Podajemy z ziemniakami,frytkami,ryżem.Smacznego:)
Kulki mięsne z jagnięciny
Mięso łączymy z posostałymi składnikami,formujemy małe kulki i obtaczamy je w bułce tartej
Kulki mięsne z jagnięciny
Kulki mięsne przygotowane do smażenia.Pamiętamy,by nie smażyć na zbyt dużym ogniu