Sposób przygotowania:
Smażone kulki puree z mozzarellą
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. W tym czasie mozzarelle kroimy w małe kostki, obtaczamy je w kolorowym pieprzu. Ziemniaki odcedzamy, tłuczemy w garnku, dodajemy miękkie masło, oraz mleko. Całość ugniatamy tłuczkiem do uzyskania gładkiej konsystencji (bez grudek). Ostudzone puree nabieramy łyżką na dłoń, tworzymy " placek" na środku układamy kostkę mozzarelli, "zamykamy" placek tworząc kulkę. Gdy zrobimy z całości kulki obtaczamy je w bułce tartej,następnie wkładamy do rozbełtanych jajek i ponownie do bułki tartej. Smażymy na rozgrzanym maśle do zarumienienia się kulek z każdej strony. Najlepiej smażyć na wolnym ogniu, mozzarella w środku się rozpuści i będzie się ciągnęła, lubię taki efekt. Pierwsze kulki za szybko wyciągnęłam i ser nie był ciągnący - niestety. Dlatego warto poczekać chwilę dłużej. Smacznego.
przejs
Agiatis
Dziękuje kochana;) warto sa smaczne;) i proste w wykonaniu