Sposób przygotowania:
Kulki ryżowe z szaszłykami
Zagotuj ok 2 litrów wodyz 1/2 łyżeczki soli.Do wrzątku wrzuc ryż, gotuj do miękkości.Bazylię i kolendrę drobno posiekaj, dodaj ryż skórkę otartą z cytryny,curry, jajko, ostrą paprykę.Wyrób na gładko mase. mase przykryj wstaw do lodówki na ok 30min. Ryż podziel na 20 porcji z każdej uformuj kulki. Ołórz na blaszce posmarowanej olejem. Piecz ok 20min. w temp. 200 stopni. Cebulę i czosnek posiekaj, zeszklij na oleju, dodaj masło orzechowe. Wlej 2/3 szklanki wody i gotuj na średnim ogniu mieszając od czasu do czasu aż nadmiar płynu odparuje i powstanie gęsty sos. Dodaj sok z limonki, sos sojowy, cukier i ostrą paprykę. Mięso pokruj w paseczki nadziej na patyczki smaż po 4 min. z kazdej strony przypraw solą i pieprzem. Mięsne szaszłyki można przełożyc oliwkami. Szaszłyki podawaj z kulkami ryżowymi . Sos orzechowy i ketchup podawaj w osobnych miseczkach. SMACZNEGO