Danusia19671

Danusia19671

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1424]

Kura w rosole

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Można podawać taką ugotowaną kurę z ziemniakami

Kura w rosole

Składniki:

Kura w rosole

 

  • 1 szt kura oczyszczona,
  • 1 szt marchew obrana,
  • 1 szt pietruszka obrana,
  • 0,5 szt seler,
  • Sól,
  • pieprz

 

Sposób przygotowania:

Kura w rosole
Kurę włożyć do wody i gotować razem z włoszczyzną, aż mięso będzie prawie miękkie. Przestudzoną nieco kurę pokroić, odcinając nóżki z udkami i mięso z piersi. Z udek ostrożnie usunąć kości, aby nie porozrywać mięsa. Porcje mięsa ułożyć w słoju, zalać przecedzonym gorącym rosołem i przyprawić do smaku. Zamknąć słoje i pasteryzować 1,5 godz. Następnego dnia powtórnie pasteryzować 45 minut.