Doda

Doda

Szef Kuchni
[Przepisów: 97]

Kurczak a la kuropatwa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 307

Oczyszczonego kurczaka dobrze wygnieść na desce, rozciąć na 4 części, odciąć

Kurczak a la kuropatwa

Składniki:

Kurczak a la kuropatwa

 

  • 1 kurczak
  • kilka ziaren pieprzu, jałowca
  • mała szczypta majeranku
  • zielona pietruszka
  • 8 długich jak najcienszych plastrów wędzonego boczku
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka tłuszczu

Sposób przygotowania:

Kurczak a la kuropatwa
Oczyszczonego kurczaka dobrze wygnieść na desce, rozciąć na 4 części, odciąć skrzydełka i szyjkę. Z reszty ptaka wyjąć grubsze kości i każdą część podzielić jeszcze na pół. Natrzeć mięso dokładnie utłuczonymi przyprawami zmieszanymi z solą, po czym owinąć paskiem boczku, który należy wzmocnić nitką. Włożyć na mocno rozgrzaną na patelni oliwę, obsmażyć na rumiano, przełożyć do rondla, podlać trochę wody, dodać tłuszcz i dusić przez 15 minut. Podawać z frytkami lub ziemniakami posypanymi zieleniną, borówkami, z marynowaną dynią lub gruszkami w occie.